Livsstilsfotografering er forholdsvis ukendt herhjemme, men er meget udbredt i f.eks. USA. Men hvad er det og hvordan gør man?

Som med så mange andre genre indenfor fotografering, så kan det være svært helt at definere hvad det præcist indbærer. For mig er livsstilsfotografering billeder taget i naturlige situationer, hvor der ikke poseres.

Livsstilsfotografering bliver ofte brugt i reklameverdenen, f.eks. til kataloger, magasiner osv. Men det kan også bruges til andre ting, i dette tilfælde familier.

Livsstilsfotografering

At fotografere familier

At fotografere familier på denne måde er utroligt afslappet og giver de mest autentiske billeder, billeder man aldrig ville kunne skabe i et studie. Man kommer hjem til familien og de skal bare være sig selv. Som fotograf skal man så bare følge det hele og få en masse flotte billeder i kassen.

Livsstilsfotografering

Hvordan gør man så?

Jeg har valgt at beskrive min fremgangsmåde som har fungeret rigtig godt for mig:

1: Aftal en tid. Hvis der er tale om en familie med mindre børn, så er tidligt på dagen oftest bedst, efter nattesøvnen og inden middagsluren. Ikke alle børn er ens, så spørg gerne familien om hvornår energiniveauet er højest. Sørg for at det er i weekenden eller en ferie. Børn der kommer hjem efter 8 timer i institution er sjældent særligt samarbejdsvillige.

2: Når du kommer hjem til familien, så vent med at hive kameraet frem. Få præsenteret dig selv for hele familien, få en kop kaffe og lad børnene vænne sig til din tilstedeværelse. Jeg plejer at vente ca. 20 min. inden jeg hiver kameraet frem.

Nyfødt fotografering

3: Start stille og roligt. Sig til familien at de bare skal være sig selv, forældrerne må dog gerne motivere børnene lidt hvis de bare sidder foran tv’et. Tag lidt billeder på afstand, også selvom det ikke lige bliver de bedste. Lad hele familien blive tryg ved din tilstedeværelse.

4: Efter en times tid kan man typisk bevæge sig ubemærket omkring, og så kan man begynde at fange de smukke billeder.  Sørg for at få fanget et billede af hele familien samlet, i sofaen, i sengen eller lign. Når det er overstået så er det børnene der er i fokus. Fang forskellige situationer, det kan være alt fra almindelig leg på værelset, leg i haven, tv kiggeri, madlavning, ja sågar spisning. Alle situationer kan give nogen fede billeder, det handler ikke om perfekte tandpastasmil eller perfekt lyssætning, det handler om følelser og autencitet. Kom tæt på og kom ned på børnenes niveau

Det var så min typiske fremgangsmåde, men noget der helt sikkert også er vigtigt er teknik og udstyr.

nyfødt fotografi

teknik og udstyr

En af de ting der kan adskille et snapshot og et billede udført af en professionel er lille dybdeskarphed. En lille dybdeskarphed gør at motivet, i dette tilfælde mennesker, er skarpe og alt det overflødige bliver sløret. Derfor er det en god idé at investere i et objektiv med en stor blænde, gerne omkring f/1.8 eller større. En stor blænde giver også en anden fordel, nemligt at lukke mere lys ind. Da denne type fotografering typisk foregår i folks hjem, så er lyset ikke altid helt optimalt. Så en stor blænde er et absolut must.

fotos af nyfødt

En anden ting er brændvidde. Da de fleste familier bor i ganske almindelig villaer hvor rummene ikke altid er kæmpe store, så er en brændvidde på 35-50 mm på fullframe at foretrække. Jeg skyder selv 95% af alle mine livsstilsbilleder med et Sigma 35mm f/1.4 på fullframe. Skyder du med et cropkamera vil en brændvidde på 24-35 mm. være at foretrække. I enkelte tilfælde bruger jeg også min 70-200 mm. for at fange lidt mere tætte portrætter.

Et kamera med god ISO håndtering er også en fordel, det er ikke unormalt at ligge på f/1.4 og ISO 3200 i en almindelig stue. Heldigvis er livsstilsfotografering det oplagte valg til sort/hvid billeder, så hvis nogen af billeder har for meget støj, så kan man lave det sort/hvid hvor støjen ikke er nær så synlig.

Livsstilsfotografering

Jeg håber denne lille guide har givet dig lyst til at komme ud og fange nogen flotte familiebilleder, og måske endda få opdateret dit eget fotoalbum med nye billeder af børnene.

Læs mere her: